Home Adviescentrum Gietvloer en nieuwbouw: 3 veelgestelde vragen
Gescheven op: 5 september 2024

Gietvloer en nieuwbouw: 3 veelgestelde vragen

'Scheurt de vloer?' Het is de meestgestelde vraag bij nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning ‘werkt’ nog. Dat is van invloed op uw gietvloer. Hoe precies? Wij geven antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over een gietvloer en nieuwbouw.

Leestijd: 6 minuten
Laatste update: 5 november 2024
Gietvloer keuken
Gescheven door:
Arnout van Veldhuizen
Adviseur en marketeer

Staat de handtekening onder uw nieuwbouwwoning? Van harte gefeliciteerd! De voorpret kan beginnen. Misschien moet de eerste paal de grond nog in worden geslagen, maar staan de eerste (bouw)keuzes u al te wachten. Wat voor keuken wilt u? Hoe ziet de badkamer eruit? Wel of geen uitbouw? Bij al die keuzes komt één element telkens terug: de vloer.

De vloer vormt de basis van uw interieur. Dat verschilt natuurlijk niet van welke andere woning dan ook. Wat wel anders is, is dat er nog geen vloer in een nieuwbouwwoning ligt. U start met een blanco plattegrond. Het loont de moeite om er goed over na te denken.

Wat zijn de voordelen van een gietvloer in nieuwbouw?

Een gietvloer in nieuwbouw is een populaire keuze. Waarom? Eigenlijk om dezelfde redenen als bij ‘oud’-bouw:

  • Onze gietvloer is modern, naadloos en strak. Het past bij elk interieur.
  • Onze gietvloer is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. U maakt het zo schoon.
  • Onze gietvloer is krasvast, waterdicht en uv-bestendig, dankzij de lavasteen die erin zit.
  • Onze gietvloer is geschikt voor vloerverwarming, wat in steeds meer woningen gelegd wordt.
  • Onze gietvloer is flexibel. U kunt het naadloos door laten lopen op de wand.

Gietvloer - Studio Ventidue
Gietvloer badkamer - Interior by Nikka
Lavasteen gietvloer Muro
Gietvloer woonkamer
Gietvloer eetkamer - Interior by Nikka
Gietvloer trap
1/7 foto’s

Gaat een gietvloer in nieuwbouw scheuren?

Er is nog een voordeel, wat tegelijkertijd een vraag, angst en misvatting bij nieuwbouw is: scheuren in uw gietvloer. Elke nieuwbouwwoning ‘werkt’. Dat is algemeen bekend. Maar wat houdt het in? En welke invloed heeft dat op uw (giet)vloer?

Een nieuwbouwwoning ‘zet’ zichzelf in het eerste jaar na de bouw. Het materiaal is aan het drogen. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad en temperatuur kan dat leiden tot uitzetten of krimpen van de woning. Dit is normaal, maar kan wel kleine scheurtjes veroorzaken in muren, plafonds of vloeren. Dat wilt u niet, in uw kersvers gelegde gietvloer.

Daarom passen wij ons daarop aan. We maken gebruik van een ‘schraaplaag’. Dat is een harde, maar ook elastische ondergrond. Het eerste is belangrijk voor de egaliteit. Het levert het strakste eindresultaat op. Het tweede maakt de gietvloer flexibel. Dat geeft, ook bij nieuwbouw, de minste kans op scheurvorming.

Waar moet ik rekening mee houden bij het leggen?

Werkwijze

Een gietvloer leggen neemt gemiddeld 5 (werk)dagen in beslag. Het duurt even, voordat het volledig droog is. U kunt er niet direct op aan de slag. Plan de verhuizing dus niet te snel na de oplevering van de vloer. Wanneer we leveren? Dat bespreken we uiteraard met u.

Volgorde

Wordt de woning casco opgeleverd? Dan moet u waarschijnlijk de wanden nog afwerken en plafonds stucen. Doe dat eerst, is ons advies. De vloer komt daarna pas. Onthoud: van boven naar beneden werken.

Opstookprotocol

Heeft u vloerverwarming? Zet deze bij het leggen op kamertemperatuur. Daarna wacht u vijf dagen met verwarmen en stookt u de temperatuur rustig op. Maximaal 5 ˚C per keer. Laat het materiaal geleidelijk wennen. In dit artikel geven we meer informatie over een gietvloer met vloerverwarming.

Bonusvraag: Waar vind ik inspiratie voor mijn gietvloer?

Is een gietvloer uw vloer? Of u nu al overtuigd bent of nog twijfelt: we nodigen u graag uit in onze showroom. Daar delen we onze ervaringen met een gietvloer en nieuwbouw. U krijgt ook advies van een kleur- en interieurexpert. Samen vinden we een gietvloer die de perfecte basis van uw nieuwbouwwoning vormt!

binnenkijken bij onze klanten

Gietvloer - Studio Ventidue

Project Studio Ventidue

Bekijk project
Gietvloer keuken - Interior by Nikka

Project Interior by Nikka

Bekijk project
Gietvloer woonkamer

Project middenwoning Ede

Bekijk project