Home Adviescentrum Alles over een gietvloer met vloerverwarming
Gescheven op: 15 mei 2024

Alles over een gietvloer met vloerverwarming

Eén van de meestgestelde vragen van onze klanten is: ‘Kan ik een gietvloer en vloerverwarming combineren?’. Jazeker! Vloerverwarming is mogelijk in combinatie met onze gietvloer. Daarmee is het écht aangenaam wonen.

Leestijd: 8 minuten
Laatste update: 2 juli 2024
Gietvloer badkamer
Gescheven door:
Lisanne Holtman - Behaaglijk Wonen
Lisanne Holtman
Interieurontwerper Studio Liho en kleuradviseur

GIETVLOER ÉN VLOERWARMING

Wilt u een gietvloer én vloerverwarming? U hoeft niet te kiezen tussen deze twee. U kunt een gietvloer met vloerverwarming combineren. Onze gietvloeren bestaan uit lavasteen. Dit is ijzersterk materiaal, uit vulkanisch gebied. Dat maakt onze gietvloeren krasvrij, waterdicht en uv-bestendig. Ondanks dat ze zo krachtig zijn, zijn ze wel warmtedoorlatend én dun. Daardoor zijn gietvloeren geschikt voor vloerverwarmingsconstructies.

ALLES OVER GIETVLOEREN

Een gietvloer is een populaire keuze in veel moderne woningen. Het is een vloeibare substantie, die we uitgieten over een ondervloer. We leggen het volledig naadloos. Vervolgens hardt het materiaal uit, wat de vloer een strakke uitstraling geeft. Een gietvloer is er in veel kleuren, maar heeft over het algemeen een grijze/beige ondertoon.

Los van smaak wilt u natuurlijk weten of uw woning geschikt is voor een gietvloer. We kunnen u geruststellen: we leggen een gietvloer (met vloerverwarming) op elke ondergrond. Maar de ene ondergrond heeft wel wat meer voorbereiding nodig, dan de andere.

Ligt er een bestaande hout- of tegelvloer? Dat zorgt vaak voor oneffenheden. Het is nodig om deze te herstellen, schuren en egaliseren. U wilt immers geen hobbels, ribbels of bobbels in uw gietvloer. Pas als de ondergrond extreem glad is, komt een gietvloer écht goed uit de verf.

Als het nodig is, werken we dus met een egalinelaag. Dat is de laag die (eventueel) gebruikt wordt om de ondergrond glad te maken. Hoe dik deze laag is, is afhankelijk van de ondergrond. Vloerverwarming wordt meestal in de cementdekvloer gelegd. Daarna egaliseren we de ondergrond en vervolgens gieten we de vloer. De gietvloer is slechts 2-3 mm dik, exclusief de egalinelaag. Een gietvloer en vloerwarming zijn goed te combineren, juist omdat het zo’n dunne vloer is, die warmte goed geleidt.

ALLES OVER VLOERVERWARMING

Vloerverwarming is een warmtesysteem, dat wordt verwerkt in de vloer. Het bestaat uit een buizen- of nettennetwerk. Deze elementen geven warmte af aan de ruimte. Dat wordt gelijkmatig verdeeld. Afhankelijk van het gekozen systeem, wordt de warmte geleverd door water of elektriciteit.

U kunt vloerverwarming in uw gietvloer als hoofd- of bijverwarming hanteren. Het is een aangename warmte, die ook nog eens duurzaam is. Helemaal als u voor de energietoevoer zonnepanelen of een warmtepomp inzet.

Geeft u uw interieur een metamorfose? Ga dan vóórdat u een nieuwe vloer aanschaft, na of u vloerverwarming wilt. We kunnen een gietvloer niet makkelijk opnieuw gieten natuurlijk.

Gietvloer woonkamer - Manon Tilstra
Lavasteen gietvloer in Badkamer
Castle floor Toli
Minimal gietvloer Ilona
Castle floor Toli
1/5 foto’s

VOORDELEN VAN GIETVLOEREN EN VLOERVERWARMING

Een gietvloer is een prachtige upgrade van uw woning. Vloerverwarming is een aangename manier van verwarmen. Samen vormt dat een perfecte match. We geven u een aantal voordelen van vloerverwarming ín een gietvloer.

 • Comfort
  Een gietvloer met vloerverwarming is comfortabel. Enerzijds omdat het de volledige vloer opwarmt, in plaats van een bepaalde hoek. Daarnaast komt de warmte van onder, en dat voelt fijn aan je voeten. Het zorgt voor een aangename gevoelstemperatuur. Anderzijds omdat een gietvloer een egale structuur heeft. Zelfs op blote voeten voelt het comfortabel.
 • Energiebesparing
  Een gietvloer met vloerverwarming is milieuvriendelijk, mits je een watergedragen systeem kiest. U verbruikt minder energie, omdat de woning gelijkmatig wordt verwarmd. Ook blijft de temperatuur langer aangenaam én hoeft de watertemperatuur niet enorm te stijgen. Het is een milieuvriendelijke optie, in vergelijking met een radiator. U kunt het in de zomer zelfs gebruiken om uw woning te koelen.
 • Gezondheidsboost
  Een gietvloer met vloerverwarming levert minder luchtcirculatie op. Daardoor dwarrelen er minder stofjes, zoals pollen, schimmels of huisstofmijt, in de lucht. Ideaal voor mensen met een allergie. Daarnaast is de luchtvochtigheid ook lager. Dat verbetert de algehele luchtkwaliteit én beperkt de temperatuurverschillen.
 • Bonusvoordeel: géén storende radiatoren in beeld
  Functionele voordelen zijn leuk, maar het oog wil ook wat. Een gietvloer (met vloerverwarming) is een stijlvolle oplossing voor uw interieur. Speciaal voor wie een strakke woning wil. Wel zo mooi, als er geen storende factoren in beeld staan. Zoals een radiator, wat over het algemeen geen elegant element is. Vloerverwarming in uw gietvloer maakt radiatoren overbodig. Wel zo strak!

VLOERVERWARMING IN ELKE RUIMTE

Waar kunt u het beste een gietvloer en vloerverwarming leggen? Bedenk eens in welke ruimtes u de meeste tijd doorbrengt. Dat zijn met name de woon- en slaapkamer. En in welke kamers wenst u extra comfort? Bijvoorbeeld in de badkamer. Warme voeten na het badderen is geen overbodige luxe. Waarom niet doen als het wel kan? Vloerverwarming is (bijna) overal toepasbaar. Onze gietvloeren ook. Ook dáárom is het de ultieme combinatie.

Waar u aan moet denken? Het is niet verstandig om vloerverwarming door te leggen onder een keukenblok, bad of douchebak. Verwerk ook niet te veel (dikke) vloerkleden in uw interieur, want deze houden de warmte tegen. Alle overige ruimtes zijn geschikt voor een gietvloer en vloerverwarming.

Gietvloeren leggen wij overal in huis. Van één ruimte tot de gehele woning. Ja, soms zelfs op de muur. Dankzij de waterdichte, krasvaste en uv-bestendige eigenschappen van het materiaal, is een gietvloer zelfs toe te passen op de meest gebruikte plekken in uw woning. Uw droominterieur wordt werkelijkheid!

PRAKTISCHE TEMPERATUURTIPS

Is uw nieuwe gietvloer met vloerverwarming net gelegd? Stook de ruimte niet direct hoog op. Laat het materiaal geleidelijk wennen aan verschillende temperaturen. Tijdens de werkzaamheden kunt u de vloerverwarming het beste op 15 – 20 ˚C zetten. Ná het aanbrengen van de vloer wacht u vijf dagen met verwarmen. Daarna kunt u de temperatuur in stappen van maximaal 5 ˚C opvoeren. Het maximum is 35 ˚C.

Let op: extreem hoge temperaturen kunnen scheurvorming veroorzaken. Volg altijd het opstookprotocol van de fabrikant.

MEER INFORMATIE AANVRAGEN

Bent u erover uit: een gietvloer mét vloerverwarming is uw woonwens? Wij realiseren het graag. We begrijpen het goed, als u nog meer vragen heeft. Stel ze gerust! Neem telefonisch contact met ons op, of kom eens langs in de showroom. Daar leert u onze gietvloeren (met vloerverwarming) het beste kennen.

binnenkijken bij onze klanten

Gietvloer - Studio Ventidue

Project Studio Ventidue

Bekijk project
Gietvloer keuken - Interior by Nikka

Project Interior by Nikka

Bekijk project
Gietvloer woonkamer

Project middenwoning Ede

Bekijk project